Hitta bra hjälp på nätet

Internet är ett elektroniskt hav med information. Svaren finns därute, samt råd och stöd när du hamnat i en sämre sits. Men den första frågan är hur du hittar rätt hjälp och hur du kan vara säker på att råden går att lita på?

Granska sajten

Om du snubblar in på en sajt som erbjuder rådgivning ska du undersöka hela sajten. Vem eller vilka är bakom sajten? Om du exempelvis söker juridisk rådgivning är det viktigt att du kan lita på informationen du får. Troligtvis är det en professionell jurist eller ett företag bakom sajten och det ger snabbt mer tillit till råden du kommer att få. Att ställa juridiska frågor på ett forum ger dig betydligt mer osäkra svar eftersom alla användare gömmer sig bakom ett användarnamn och det finns gott om troll på nätet. Om du kan se källan till råden är det alltså lättare att lita på informationen du får.

Forum för idéer

Ett forum är så klart inte bara av ondo. Det är en fantastisk plats för den som söker stöd från likasinnade och personer i samma sits. Stödgrupper brukar ha aktiva forum där du kan få hjälp att komma över svåra perioder i livet. Försöker du att felsöka ett problem finns det forum inom de flesta ämnen. Du kan få hjälp att lösa problem inom bygg, värme, mekanik, träning och studier.

Referenser

Större problem och bekymmer kräver lite mer expertis. Om ditt tak läcker och frågar online hur du kan laga läckan kommer du att få tonvis med råd. Undersök personernas referenser och bakgrund, speciellt om du får ”experttips” från en hantverkare. Det kan exempelvis bli en dålig lagning om en plåtslagare tipsar om hur du lagar hålet i tegeltaket, eller om en nyexaminerad snickare ska tipsa om hur du lagar hålet i den hundra år gamla villan du byggnadsvårdar.